EGEBJERGNETTET
Nye medlemmer søges!
Klik her!


 

Startside
Bestyrelsen
Vedtægter
Generalforsamling
Presseklip
Spørgsmål&Svar
Erfaringsudveksling
Nyttige links
Egebjergbladet
Besparelser
Historie
BallerupFibernet
Forkortelser, etc.
Kontakt: post@egebjergnettet.dk

 

 

Sydsverige lukker for de analoge TV udsendelser den 15 oktober 2007.
Som tidligere nævnt i Presseklip, er det kun relevant, hvis du modtager svensk TV med din egen antenne.
Du kan her se det, vi den 23. juli skrev om detog hvor vi også vi henviste til dette link http://teracom.se/?page=5683 

I perioden 9:45 til 18:00 vil der ikke være TV signal fra senderne i Skåne og Blekinge. Efter skiftet vil kun de digitale TV sendere sende det svenske TV-signal. Modtager man i forvejen det svenske digitale TV-signal, så skal man efter 18:00 lave en ny kanalsøgning på sin settop-box.

Modtager man fra sit eget antenneanlæg i dag de analoge svenske kanaler, så vil det man sandsyligvis kunne modtage de svenske digitale kanaler ved blot at anskaffe en digital-box til digital TV (DTT / DVB-T). Derudover vil man så også kunne modtage DR1, DR2, TV2 og tegnsprogskanalen i digital udgave.

De digitale modtagere (settop-box)  sælges fra ca. 300 kr. og opefter. Det der adskiller modellerne og mærkerne er bla. kvaliteten af menuerne, fjernbetjening, og strømforbrug.

Der har været en test af nogle digitale settop-boxe på
    http://www.forbrug.dk/test/
    http://www.forbrug.dk/test/testbasen/dekoder/
    http://www.forbrug.dk/presse/nyheder/pressemeddelelser/flimmerfrit-fjernsyn-for-500-kr/

Dette er kun et udvalg af, hvad der findes. Vær opmærksom på at listen også har DVB-S modtagere til satellit. Det er dem med DVB-T, der er til almindelig "antennemodtagelse".

Har man en analog fladskærm uden digital tuner, så skal der også bruges en ekstra box til digital TV. Har man skærmen hængende på væggen,  findes det settopbox'e, hvor det hele er placeret i "SCART"-stikket bagpå. Coop har f.eks. 2 modeller på deres nettorv: Grundig DTR1560 og Lumatron DVB-66T.
http://www.coop.dk/nettorvet/produkt_lst.aspx?dept_id=715

Har man en fladskærm, hvor SCART stikket er forsænket, så er der måske ikke plads til de ovennævnte SCART-modeller. Der findes så i stedet modeller med "hængsel" som Strong SRT50: http://www.satplus.com/product_info.php?cPath=21_66_95&products_id=173. Denne har jeg bla. set i Elgiganten til 799kr.

Et  link om elforbruget af disse settop-boxe: http://www.elsparefonden.dk/forbruger/produkter/tv-og-elektronik/settopbokse

Danske link om digital tv:
http://www.digi-tv.dk
http://www.digitaliseringen.dk
OBS
Det kan ikke betale sig at ofre for meget på en DTT modtager (mpeg2/DVB-T) lige nu, da vi til efteråret 2009 skal have andre typer modtagere for at kunne modtage de ekstra danske kanaler der kommer til den tid. Disse vil blive sendt i mpeg4/H264 og måske med DVB-T2. Men med de aktuelle settop-boxe vil man efter 2009 fortsat kunne modtage de svenske kanaler og indtil 2012 også DR1/DR2/TV2.

Frank Damgaard

Lidt mere teknisk om det svenske stop for analog-TV:

(taget fra usenet , dk.teknik.tv+video )

Skåne/Blekinge lukker for det analoge TV signal på mandag (15 oktober), og der vil fra 9:45 til 18:00 ikke være noget signal. Det har relevans for dem der modtager analog TV fra Sverige, dvs. først og fremmest nordsjælland / københavnsområdet.

Udover stop for de analoge TV sendere, så skifter MUX1 (kanal 22)
og MUX2 (kanal 25) også frekvens til hhv. kanal 33 og 43. MUX1 viser SVT kanalerne, og MUX2 viser TV4 og TV6
MUX4 skifter fra kanal 64 til kanal 25  (The Voice TV)
MUX3 på kanal 41 og MUX5 på kanal 61 ændres ikke.

Det er teracom.se der står for det svenske sendenet, og fuld information om det svenske digitaltv overgang kan findes på :
http://www.teracom.se/?page=2124
http://www.teracom.se/?page=5683
http://www.digitaltvovergangen.se/
 

Konsekvenser for dem med egen antenne og evt. forstærker:

1) Har man kun UHF-sverigesantenne og ingen forstærker vil man sandsynligvis kunne modtage både de svenske og danske digitale kanaler. Evt. kan man tilføje en bredbåndsantenneforstærker uden kanalfiltre, hvis man har lange kabler og/eller fordeler(e).
2) Har man en gammel "Københavnerforstærker" til Sverige og Danmark, så er den lavet til kanal 33+43 + evt. 50 fra Sverige, og MUX1+MUX2 skulle nu gå igennem. De andre MUX dæmpes måske stadig for meget til at der er ordentlig signal. Så fungerer denne løsning, kan man vente med ændringer på antenneanlægget til efteråret 2009
3) Har man været hurtig og udskiftet den gamle forstærker med en ny "digital" forstærker med kanalfiltre til kanal 22 og kanal 25, så skal den omjusteres eller kasseres, og f.eks. skiftes til løsning 1).

Det kan anbefales en ren "digital" løsning på antenneanlægget, dvs. løsning 1) uden kanalfiltre. Til digital-tv  bør man helt undgå kanalfiltre, selvom visse antenneinstallatører tror kanalfiltre er lykken.....

PS.
Det største problem ved at skifte til en ren digital-tv løsning er pt., at der sendes analog lokalt-tv fra Gladsaxesenderen på kanal 23 og kanal 60: så må man evt. undvære disse kanaler indtil efteråret 2009.


 

Vi får enkelte mails retur, bl.a. med adressaten ubekendt. Hører du til dem, der ikke har fået mails i de seneste uger, så send os din korrekte (nye) mailadresse (med fulde navn og postadresse, så vi kan prøve at undgå dobbeltoptagelse i listerne eller andre fejl).